10 tipp a sikeres álláskereséshez

álláskeresés HR megoldás

Az álláskeresést is tanulni kell, ebben segít Önnek a Salio Kft., hiszen ennek a műfajnak is megvannak a buktatói és a nyerő fogásai.

Íme a legfontosabb tippek a sikeres álláskereséshez.

1. Időben kezdjük el a keresést.

Ha úgy érezzük, rossz piaci pozícióban van munkaadónk, nincs fizetésünk hónapok óta, vagy kifelé áll a szekerünk rúdja, azonnal nézzünk szét az álláspiacon. Ha még munkavállalóként pályázunk, kisebb rajtunk a pszichés teher, hogy  ,, állást kell találnunk”, és jobban teljesítünk állásinterjún. Akkor is előrébb járunk, ha a felmondási idő alatt vetjük bele magunkat a keresésben. Azért is fontos azonnal nekiállni az állásvadászatnak, mert ősztől az álláskeresési járadék folyósításának időtartama 270 napról 90 napra csökken. Tehát a legkedvezőbb juttatást csak 3 hónapig vehetjük igénybe.

2. Tegyük minél szélesebb kör számára publikussá keresésünket.

A munkanélküliség nem szégyen, inkább állapot. Minél többen tudomást szereznek helyzetünkről, annál valószínűbb, egyvalaki valóban tud segíteni. A legtöbb esetben nem a közvetlen ismerős, hanem annak az ismerőse visz tovább.

3. Az álláskeresés főállás.

Előforduló tévhit, hogy az álláskeresés önéletrajzok  ,,copy-paste” módon történő elküldéséből áll. Valójában viszont az álláskeresés kemény munka. Ha nagyon kell az állás, akkor napi 8-10 órán át is foglalkozzunk vele! Az állásajánlatok felkutatása, a cégre, pozícióra szabott önéletrajzok és kísérőlevelek megírása, az állásinterjúkra készülés, az adminisztrálás (álláskeresői napló írása) rengeteg időt vesz igénybe.

4. Ne álljunk le az első pályázatok után.

Gyakori hiba álláskeresőknél, hogy egy-két pályázat elküldése után leállnak, várnak a válaszra, a napok-hetek pedig telnek. Sajnos sok esetben válasz nem érkezik, csak annak, aki továbbjut az első válogatáson. Éppen ezért folyamatosan küldjük pályázatainkat a cégekhez.

5. Ne várjunk a munkaügyi központ segítségére.

Vannak álláskeresők, akik itt is az állam mindenhatóságában bíznak. Ugyan az álláskeresési járadék folyósításának feltétele a hivatali regisztráció és az álláskeresés igazolása, mindenkinek magának kell kitaposnia a karrierútját. A munkaügyi hivatalok adatbázisaiban főleg szakipari és kisegítő munkák találhatóak. Így diplomásként eleve hiba rájuk építeni az új állás meg találását.

6. A fejvadász hasznos, de ne csak rá építsünk.

A fejvadász/személyzeti tanácsadó fontos szereplője a munkaerő-közvetítésnek, sok álláskeresőt juttatott munkához, ám az ő ügyfele a munkaadó. Érdemes több fejvadász cég adatbázisában regisztrálni – de ne csak rájuk építsük az álláskeresést.

7. A megfelelő csatornát használjuk.

Mindegyik szakmának megvan a maga toborzási csatornája / csatornái. Érdemes ezt feltérképezni, és ezen az úton elindulni. Mérnököket, informatikusokat, pénzügyi diplomásokat például az internetes állásportálokon keresnek. A PR, az újságírás, a minisztériumi pozíciók viszont már sokkal inkább személyes ismertségen múlnak. Felsővezetői pozícióra pedig a kapcsolatok és a fejvadászokkal való jó viszony könnyítheti meg az utat. Szakmunkáknál a munkaügyi központnál lehet érdeklődni, ám itt a munkaadók személyes megkeresése is nyerő lehet.

8. Csak aláírt munkaajánlat után álljunk le a pályázással.

Sajnos előfordulhat, hogy egy sikeres állásinterjú után a szóbeli állásígéret nem válik valóra. Így csak akkor hagyjuk abba a pályázást, ha valóban megkaptuk a munkát. Vannak cégek, amelyek szándéknyilatkozatot adnak, hogy az álláskereső biztonságban érezze magát. Egy közeli kezdési időpont szintén megnyugtató lehet.

9. Ha kell, adjuk lejjebb igényeinket.

A rugalmasság fontos erénye az álláskeresésnek. Ha több hónap sikertelen keresés után úgy látjuk, reménytelen a helyzet, ám kell a pénz, merjük lejjebb adni igényeinket. Például vezetői posztról beosztottira. A rugalmasság azt is jelenti, legyünk nyitottak a költözéssel vagy a hosszabb ingázással járó munkákra. Elképzelhető, hogy nem napi 8 órás, munkaszerződéses állás lesz a következő állomás, hanem számlás projektmunka. A legrosszabb megoldás azonban otthon ülni és munka nélkül tengődni. Hat havi sikertelen álláskeresés után csökkennek az esélyek és nő a pszichés terhelés.

10. Figyeljünk a közösségi médiás megjelenésünkre.

Elsősorban fiataloknál és szellemi munkákra pályázóknál fontos szempont, mit osztanak meg magukról a netes közösségi oldalakon (mint facebook, iwiw, stb . ….), illetve kik számára teszik elérhetővé személyes oldalukat. Magyarországon is egyre több cég kutakodik a világhálón. Aki vállalhatatlannak tűnik a cég számára, vagy nem egyeznek a pályázati és a neten talált információk, már állásinterjúra sem kap bebocsátást. Ennek az ellenkezője is igaz: egy ,,kellemes személyes oldal”  erősítheti anyagukat, könnyebben megnyílnak a kapuk. Ezért gondosan tegyünk különbséget a barátoknak és a nyilvánosságnak szánt információk közt.