Cafeteria 2019

cafeteria 2019

Cafeteria 2019.

A nyár közepén az Országgyűlés elfogadott egy olyan adótörvényeket módosító csomagot, mely a cafeteria juttatások körét 2019. január 1-től jelentősen leszűkíti.

A törvénycsomaghoz újabb bizottsági módosító indítványok érkezhetnek, így a jövő évre vonatkozó végleges jogszabály elfogadása november végére várható csak.

2019. január 1-jétől adómentes marad az óvodai és a bölcsődei ellátás térítési díja, illetve klasszikus béren kívüli juttatásként a SZÉP-kártya és a sport és kulturális rendezvényekre szóló belépők.
Pozitív intézkedés, hogy a továbbiakban nem kell majd az 1,18-as szorzót használni az adóalap számításakor.
Az intézkedés szerint azonban nem csak az eddig kedvezményesen, de az idén még teljes mértékben SZJ-mentesen adható juttatásokat is kivezetik. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a lakáscélú munkáltatói támogatás, a készpénzben megfizetett Cafeteria, a diákhitel törlesztéséhez biztosított munkáltatói támogatás. Továbbá a sportrendezvényre szóló adómentes belépő, és a mobilitási célú lakhatási juttatás is egyaránt.

A munkáltató persze dönthet úgy is, hogy ezeket a juttatásokat továbbra is biztosítja a dolgozóknak, 2019-től azonban már nem tartozhatnak a béren kívül adott kedvezmények közé, vagyis a munkáltatónak magasabb adót kell fizetniük utánuk!

Íme egy összefoglaló táblázat a 2019-es cafeteria rendszer változásairól:

(https://nepszava.hu/1163426_senki-nem-kerte-megis-modosul-a-cafeteria)

Mivel sok munkáltató szeretne még a 2019-es évre vonatkozóan is néhány – jelenleg még kedvező adózású – elemet adni a munkavállalói számára, némi tervezéssel 1–2 elem tekintetében akár ez meg is tehető!

A helyi utazási bérlet tekintetében lehetőség van éves bérlet vásárlására. Amennyiben a munkáltató még a 2018-as év során megvásárolja a 2019-es évre érvényes helyi utazásra jogosító utazási bérletet, és ezt még 2018. december 31-ig oda is adja a munkavállalónak, akkor ez a juttatás még a 2018-as szabályok szerint 40,71%-os adóterheléssel fog adózni. Ha viszont ezt a 2019-es bérletet csak a 2019-es évben fogjuk átadni akár éves, akár havi bérletek formájában, akkor már 81,95%-os adóterheléssel kell számolnunk. Az egyetlen kockázat csupán az, ha a juttatásban még 2018-as évben részesülő munkavállaló 2019. év közben felmond, mert akkor ennek a juttatásnak a fennmaradó részét nem igazán lehet visszakövetelni a munkavállalótól.

• Amennyiben a munkáltató szeretne hozzájárulni a munkavállalójának a jövő évi fogyasztásra kész étel és melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlásához, erre is van lehetőség. Mivel 2017-től akár az Erzsébet-utalvány, akár bármilyen egyéb, az előbbi célokra fordítható nevesített utalvány felső korlát nélkül adható 40,71% adóterhelés mellett, így érdemes még idén átadni olyan utalványokat (vagy feltölteni az elektronikus utalványt), amelyek elköltésére a munkavállalónak 2019-ben is lehetősége van. Sajnos itt is él az a kockázat, hogy amennyiben a juttatásban még 2018-as évben részesülő munkavállaló 2019. év közben felmond, akkor ennek a juttatásnak a fennmaradó részét nem igazán lehet visszakövetelni.

• Mivel az önkéntes biztosító pénztárba (egészség, önsegélyező, nyugdíj) befizetett munkáltatóitagdíj-átvállalás 2019-től már nem lesz egyes meghatározott juttatás, ezért érdemes még az idei évben kihasználni az ebbe történő befizetések lehetőségét. Mivel 2017-től már nincs havi értékhatárhoz kötve, ezért csak a munkáltató által biztosított keretösszeg szabhat határt, hogy legkésőbb még az idén, mekkora összegben utaljon át tagdíjátvállalást a munkáltató a munkavállaló önkéntes pénztári számlájára, idén még 40,71%-os adóterhelés mellett.

Források:

https://ertlmonika.hu/ezek-a-beren-kivuli-juttatasok-kerulnek-visszavagasra-2019-tol/
http://www.bonus-cafeteria.hu/beren-kivuli-juttatasok-2019-ben/
http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20181031-das-jogszerviz-cefeteria-rendszer-valtozasai.html
https://ado.hu/ado/ev-vegi-cafeteria-a-2019-es-valtozasok-arnyekaban/
http://hirpatak.hu/cafeteria-2019-lehet-hogy-szazezrek-feketen-kapjak-majd/
https://www.hrportal.hu/hr/jelentosen-atalakul-a-beren-kivuli-juttatasok-rendszere-2019-ben-20181204.html
https://nepszava.hu/1163426_senki-nem-kerte-megis-modosul-a-cafeteria