Cafeteriáról röviden

cafeteria

A három kategóriáról:

– Adómentes adózású juttatások : bővült a köre (SZJA trv. 1. melléklet) amit juttatásként adnak a Munkáltatók leggyakrabban, az a lakáscélra nyújtott hitel, lakásvásárlásra adott kölcsön, vissza nem térítendő lakásvásárlás támogatás, a bölcsődei, illetve óvodai szolgáltatás és ellátások díja, kulturális belépők, sportrendezvények belépői, munkába járás (9 Ft/km-ről 15Ft/km), albérlet támogatás*

Az őszi törvényalkotás azonban nem léptette hatályba ezt a szakaszt, így nem lesz adómentesen adható 2017-ben ez az egészségügyi szolgáltatás.

– Kedvezményes adózású juttatások: szűkült a köre, azaz versenyszférában: készpénz (100 000 Ft-ig), SZÉP kártya (350 000 Ft-ig), közszférában: készpénz (100 000 Ft-ig), SZÉP kártya (100 000 Ft-ig)

SZÉP kártya alszámlák: vendéglátás, szállás, szabadidő! Alszámlánként is figyelni kell a túllépés elkerülésére!

A Munkáltatói közterher változása: (15% SZJA, 14% EHO, a szorzó 1,18)

2016. évi közteher                                           2017. évi közteher

34,51 %                                                                       34,22%

– Nem kedvezmények adózású juttatások: bővült a köre, azaz ide tartozik az Erzsébet utalvány, az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás, az önkéntes egészségpénztári támogatás, munkahelyi étkezés, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, ajándékutalvány

A Munkáltatói közterher változása: (15% SZJA, 27% EHO, 1,18-as szorzó)

2016. évi közteher                                           2017. évi közteher

49,98%                                                                    49,56%

Az egyenlő bánásmód elve miatt lehet munkakör csoportonként eltérő keretet meghatározni, viszont erre szabályzatban kell rögzíteni feltétlenül!

*Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílik jövőre, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.